Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sval matkällare

Hej...
Har nyss färdigställt ett nybyggt hus och redan i planeringen ville vi ha en sval matkällare i en del av husets källaryta. Matkällaren (ca: 8m2) ligger i ett av hörnen på en gjuten betongplatta och väggarna består av 2 inner- (45 mm isolering + gipsskiva) och 2 ytterväggar (29 cm LECA-block som bara är putsade på båda sidorna och på insidan målad enligt ALCROS rekommendation).

Tilluft utifrån till matkällarrummet sker via reglerbar ventilationstratt och huset har mekanisk frånluftsystem (Nibe fighter) och detta känns svalt och bra (men ändå 16 C i matkällarrummet då det är ca 10 - 13 C ute). I matkällarrummet har vi också ställt en frys på golvet under tilluftsventilationstratten men i övrigt förekommer ingen värme där.

Frågor:

1. Vad är den bästa relativa fuktigheten och andra faktorer som gör att inte frukt och grönt blir för snabbt dåligt i vårt matkällarrum?

2. Är det för varmt i matkällarrummet?

3. Om det är för varmt, hur får man det i så fall svalare utan att ruinera sig?

4. Vad och var inhandlar man hjälpmedel att ha bästa matkällarklimat och vad bör man tänka på?

5. Är det fel att ha en s.k "torrboll" placerad i matkällarrummet?

Åke

Odla Svarar: 

1. Den gamla jordkällaren gjordes ju för att frostfritt kunna förvara rotsaker. Genom att isolera med ett tjockt lager jord gick inte tjälen in. Det blev som en jordkula med i princip 100% fuktighet. Vid den temperaturen har allt liv i växtdelar avstannat och inget vatten behöver tillföras.

2. Det blir ju svalare vartefter yttertemperaturen sjunker. Men nu är det för varmt. 4 grader är bra.

3. Ja det är bara att släppa in ytterluften.

4. Jag tror inte det finns några bra hjälpmedel. Om du förvarar växter måste det vara högst 4 grader. Då går det utan ljus.

5. Om du ska förvara rotsaker. Ja det är fel.

Göran

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.