Surfinia - sticklingar

Sonja

Hej Sylvia

Har några fina Surfinia 'Million Bells'-plantor med olika färger som jag tänker ta sticklingar av till nästa års prydnad, men hur gör man det? När på året är det bäst att göra detta, och skall dom stå i källaren under vintern? Jag har en frostfri källare med låga fönster som inte ger alltför mycket ljus.

Och en annan fråga: Jag har fått fram blad på en vindruvsstock som jag klippte hos min syster i Örebro. Skall dessa också ställas i källaren under vintern? Har tänkt att plantera ut dom i mitt nya växthus till våren, men hur har dom det bäst under vintern? Nu står dom i mitt vardagsrumsfönster.

Med vänliga hälsningar Sonja

Odla Svarar: 

Hej

Om du vill ta sticklingar av surfinian så gör det nu innan frosten skadar den. Ta cirka 10 centimeter långa sticklingar utan blommor (eller ta bort blommorna), repa av bladen nertill och ställ sticklingarna i vatten i ett ljust fönster eller under ett lysrör. Det brukar komma rötter och sedan kan man plantera sticklingarna i blomjord i kruka och ha ljust och svalt över vintern, som krukväxter ungefär.

Moderplantan kan du hänga upp framför fönstret i källaren, vattna då och då så din surfinia inte torkar ut helt. Den kommer förmodligen bli ganska ful om den inte får tillräckligt med ljus, men surfinian kan klippas ner på våren sedan.

Vindruvan kan du ha kvar antingen där den står om det är ljust och svalt (cirka 15 grader) eller placera den någonstans där det är det. En sådan här stickling kan växa till sig inomhus innan man planterar den i växthuset till sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia