Sura vindruvor

Britt-Marie

Vad kan man göra med vindruvor? Mina är så sura, går inte att äta.

Ska köpa mig en blå ranka men vilken? Söt smak. Bor i zon 5. Och hur lång tid tar det innan det blir frukt?

Tack på förhand.

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Är du säker på att vindruvorna är mogna när du smakar? Men visst, vissa vindruvssorter är rätt sura ändå, som många av de så kallade staketdruvorna på friland.

Jag har några sådana och jag brukar göra vingelé, det är gott till vinterns stekar med mera: - Koka upp de repade druvorna, låt koka tills saften lossnar. - Häll i en durkslag med tyg och låt saften rinna igenom, tryck inte. Kan rinna länge, till exempel över natten. - Mät saften, häll den i en kastrull och tillsätt socker. Det brukar stå på sockerpåsen hur mycket det behövs till en gelé, men cirka 1 kilo per liter avrunnen saft. - Tillsatt eventuellt lite äppelpektin eller använd syltsocker istället för vanligt socker (korta då ner koktiden). - Koka cirka 20 minuter eller tills det ser klar ut. - Gör ett geléprov genom att droppa lite gelé på en kall tallrik och kolla om den geléar sig.

Saft kan man också koka på vindruvorna.

Ska du ha vindruvan i växthuset? I zon 5 kan man knappast ha något annat än just staketdruvor på friland. Det finns så många växthusdruvor att välja bland, så jag kan inte ge någon rekommendation avseende vilken som är godast. När det blir frukt beror på sorten, men räkna med 4-5 år.

Med vänlig hälsning Sylvia