Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sumpigt i marken

Hej, Sylvia.
Om jag gräver en grop på 50cm i garageinfarten ställer det sig vatten i den, enligt grannar har det för ca 60 år sedan varit sumpmark här som har fyllts ut med sprängsten.

Intill infarten står en björk uppskattnings vis 20-25m hög. Björken delar sig ca. 7m upp och där bildas en ficka, som enligt en trädfällare kan orsaka att björken ruttnar. Jag planerar att ta ner björken, men är orolig att det blir fuktigt (sumpigt) i marken.

Vad kan du ge mig för råd?

Vänliga hälsningar
/Jesper

Odla Svarar: 

Om den inte är rutten ännu så att den riskerar att blåsa ner eller något, så varför skulle du behöva ta ner den? Den dricker ju massor med vatten och håller infarten torr. Om du måste ta ner den så kan du plantera en ny björk där men det tar åtskilliga år innan den är lika stor och törstig som denna vuxna björk är.

Under tiden den eventuella nya björken växer upp kan du ju också ha snabbväxande videbuskar där, t.ex. den vackra energipilen, som på 2-3 år växer upp till 4-5 m hög och lika bred buske. Men den kan vara något svår att bli av med sedan, den måste ofta dras upp med rötterna med hjälp av grävskopa.

Sylvia