Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stora klätterväxter i stor kruka som blommar

Hejsan,
jag bor 2 mil söder om Stockholm, varför jag skriver detta är för att du skall få ett hum om klimatet.

Men till frågan, jag har en altan på andra våningen och altanens "ben" ser så tråkiga ut. Det jag och sambon då kommit på är att vi kan klä in dessa tre "ben" med klätterväxter.

Det som kanske är problematiskt är att det är asfalt.

Alltså för att sumera så vill jag ha en klätterväxt som blommar som klarar sig i en kruka (storlek större runt 80x80x80cm, fyrkantig), samt att klätterväxten ska klättra sig upp på en stolpe, självklart med hjälp, men fortfarande en stolpe.

Dock slutar min kunskap just här, jag vet att det finns klätterväxter som jag gillar men inte mycket mer än så, och allt detta med zoner osv är jag inte så insatt i, dock så ska det kanske nämnas att dem kommer ha sol hela dagarna om sommaren, solen går upp från vänster och ner på höger sida om altanen.

hoppas du kan hjälpa till.
Patrik

Odla svarar:

Det är så stora krukor att du kan välja ganska fritt. Om du fyller krukan med rosjord, kan du ha klätterrosor, typ sådana som blommar hela sommaren, som 'New Dawn'. Men eftersom jag inte vet vilken färg de kommer att ha som bakgrund kan jag inte ge bättre rekommendationer om sorten. De ska ju passa mot bakgrunden också.

Vidare kan du ha olika sorters kaprifoler, Lonicera. Visserligen blommar dessa inte hela sommaren, men de har ju vackra blad och senare röda bär (dock inte alla). Ev. skulle även den vintergröna Lonicera henryi kunna trivas söder om Stockholm om ni vinterisolerar krukan.

Släktet klematis är en stor möjlighet. Man kan antingen kombinera ett par klematissorter i en så stor kruka eller kombinera klematis + klätterros eller klematis + kaprifol i en läcker kombination. Om man väljer en kraftigväxande klematis så kan den också stå ensam, som 'Summer Snow'.

Italienska klematis, Clematis viticella med dess namnsorter, är tacksamma att kombinera och att odla i krukor, då de klipps ner till ca 50 cm på hösten alt. på våren och blommar på årsskott nästa sommar.

Om du väljer en "ständigblommande" ros, som just den ljuva 'New Dawn', så här kan du välja klematis ton-i-ton att klättra i rosen. Till denna ros passar också många klematis med blålila toner, men även en kraftig vinrött, som 'Niobe', 'Royal Velours' eller den något ljusare 'Mme Julia Correvon'.

En underbar kombination är den rosa/krämvita vildkaprifolen Lonicera periclymenum + blålila Clematis 'Lady Betty Balfour'.

En annan fin kombination är den rosa blomsterkaprifolen Lonicera heckrottii + ton-i-ton Clematis 'Hagley Hybrid' eller 'Carolina'.

Kombinationen med klematis och kaprifol eller ros i samma kruka kan klättra i varandra, bara du planterar dom så att rotkonkurrens inte uppstår, då klematisen är känslig för det. Så gör någon sorts rotspärr, t.ex. en med en bit markfolie mellan kaprifolens och klematisens rötter, men klematisen ska vara på "insidan" då den vill ha "huvudet i solen men fötterna i skuggan".

En marktäckande växt med svaga rötter kan täcka jorden och skydda mot solen, t.ex. olika sorters fetbladsväxter eller taklökar.

Kanske några idéer nu?

En jättebra bok i ämnet är Clematis as Companion Plants av Barry Fretwell. Fråga på biblioteket efter boken.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB