Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Stor sten

Hej
Vi skall sätta vintergrön liguster - ca 16 meter och har precis förberett genom att gräva ett "dike" för häcken. Vi har i samband med detta tagit upp ett antal stenar - både små och stora. På ett ställe ligger en jättestor sten. Den är inte så bred, men går djupt ner. Bredden är ca 40 cm. Vi har grävt ca 1 -1,5 meter djupt runt stenen och kommit ner till geggig lera - men stenen är helt orubblig (man skulle nästan kunna tro att det är berg som sticker upp). Nu har vi gett upp och istället beslutat att ha en öppning i häcken på ca 1 meters bredd där stenen är. Det passar ganska bra då vi ändå diskuterat att ha en öppning. Ev sätter vi senare en grind där.

Men nu till frågan: finns det risk att sätta ligusterplantor för nära stenen? Hur lång från stenen måste man sätta en planta för att inte riskera att rötter kan ta skada/frysa? Vi har också funderat på om man skulle kunna lägga något annat material runt stenen innan man lägger över jord igen för att minska risken för att rötter kommer i direkt kontakt med stenen och fryser sönder.

Har du några tips på hur vi bör göra?

Mvh Jerker & Monica

Odla Svarar: 

Det beror lite på var ni bor någonstans. Stenen avger ju också värme, inte bara kyla. Så ta ca. 50 cm mellan stenen och sista plantan. Lägg gärna en frigolitskiva stående mot stenen innan du fyller på jord.

Sedan kan ni ju använda stenen på många olika sätt förutom till grind, t.ex. genom att ställa en snygg, stor urna/ekfat med sommarblommor på den! Blommorna varierar ni under sommaren, först påskens gula liljor och penséer, sedan glada sommarblommor och slutligen en vinterplantering med gröna kvistar och ljung e.d.

Sylvia