Stor rabatt - förslag

Lina

Hej

Hoppas på lite hjälp i växtdjungeln.

Har en stor rabatt, halvskuggigt läge, ca 4m lång och 3m djup och skulle vilja ha hjälp med vad som kan trivas tillsammans. Det ska vara lättskött, det är prio ett, och gärna lite vintergrönt, dock ej barrväxter.

Skulle gärna vilja hålla det rätt enkelt med få sorter och högre sorter vid husväggen (som är vit) och sen lägre och lägre. Skulle ju vara kul med lite färg som livade upp, gärna som gick lite omlott i blomningen så det höll hela sommaren. Närmast husväggen vill jag gärna ha nån slags buske eller liknande som inte blir mer än 1.20-1.50m. Vi har plattor längs med huset så vi kommer inte plantera direkt vid väggen.

Vi bor i Stockholm.

Hoppas på snabbt svar, vill komma igång snarast!

Tack på förhand.

/Lina

Odla Svarar: 

Hej!

Då huset är vitt, så kan du ju leka med färger som du vill. Men välj en enhetlig färgskala, till exempel rosa, gula eller röda blommor tillsammans med vit. Plantera gärna buskar om du vill ha det lättskött. Det behövs lite ansning då och då men annars sköter de sig bra själva.

Plantera gärna en vacker lagerhägg, den är vintergrön och ingen barrväxt. Det finns flera fina sorter, ta en titt till exempel hos Zetas nära Kungens Kurva. Mahonia har vackra vintergröna blad och blommar på våren med gula blommor. Vidare kan du ha en hemlock, exempelvis sorten 'Jeddeloch' som är bred och låg.

För att få färg, kanske en livlig buske som gul- eller rödbladig smällspirea, men välj dvärgsorter (Zetas igen!) om du inte vill ha höga.

Något blommande kanske du också vill ha och här kommer till exempel buskrosor av skuggtåliga typer som Chinatown (1,5 meter, gul), Old Blush (0,6 meter rosa), Chloris (1,2 meter rosa), Rose de Rescht (1,5 meter mörkrosa).

Plantera gärna också in ett ståtligt grässort, typ Miscanthus.

Kanten kan du göra av antingen flocknävor om du väljer vit, rött eller rosa rosor eller med jättedaggkåpa och stäppsalvia om du väljer gula rosor.

Ta även gärna och läs dessa rabattförslag (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/vaxternas-kulorer-mot-hus...)

Hoppas detta hjälper dig lite på traven!

Med vänlig hälsning Sylvia