Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stoppa körsbärsflugan

Hej,
förra året drabbades vi av körsbärsflugans larver, fick slänga 20 kilo körsbär... :-(

Jag har läst svar om att samla in och förstöra bären (vilket jag gjort) men jag undrar om jag kan göra något mer?

Eftersom larverna övervintrar i marken (i närheten av trädet antar jag) så tänkte jag lägga ut en duk och täcka så att jag kanske kan hindra flugor från att komma upp?! Är det någon idé och när ska jag i så fall göra detta? När jag har läst på om flugan så verkar det som att den kommer upp ungefär 2 veckor före den lägger ägg och att den lägger ägg när bären är 2/3 mogna och vädret är fint...

Då borde det ju räcka att lägga ut duken efter blomningen, eller ska jag offra hela försäsongen med att ha en ful markduk för att ha en chans att få njuta våra goda bär i år?

Klisterskivorna som ni nämner i ett annat svar, är det fällor (som även finns för rönnbärsmal och äppelvecklare) eller bara indikatorer?

Jag har letat massor på nätet men inte hittat några bra svar, hoppas på hjälp. Jag kommer att GRÅTA om alla bären blir angripna i år igen!!!

vänligen
Kristin

Odla svarar:

Du kan klä marken under hösten med fiberduk så att larverna inte kan ta sig ner och på sommaren hindrar den flugorna att flyga upp i trädet.

I yrkesodling använder man insekticider att spruta med, men de finns inte för hemmabruk.

Under sommaren när det är fint väder kommer honorna för att lägga ägg, vanligen i de sena sorterna. Flugorna kan kollas med klisterlappar (gula och blåa) som fungerar som markörer. Då kan du svepa in trädet med fiberduk så att de inte kommer åt karten, men var ute i god tid! Flugan är c:a 4 mm lång och svart med ett litet, nästan triangelformat gult parti baktill och gulbrunt huvud. Vingarna har tre bruna band.

Tänk på att inte ha växter som rosen- och skogstry, snöbär och hägg i närheten, då flugan kan använda dessa att värdväxla med!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB