Stöd till små äppelträd

Ann-Marie Arvidsson

Hej

Jag har köpt 2 äppelträd på stam B9 (Aroma och James Grieve) med leverans till våren. Har läst att de behöver stöd. Vilken typ av stöd menas? Om sådana träd får växa fritt, får de bred krona eller liten krona och ligger grenarna nära marken då?

Nu tänkte jag beskära dom då och då när det behövs, men vore bra att veta ändå. Jag önskar ha dom som små "riktiga träd".

Mvh Ami

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver stötta dina äppelträd i början för att rötterna inte ska röra sig. Använd en eller vid behov flera rejäla träpålar som finns att köpa på ställen som säljer fruktträd. Det finns olika stora pålar, så fråga vilken som passar till dina äppelträd när du hämtar dem. När äppelträdet väl har rotat fast sig och du kan trycka lätt på stammen utan att trädet rör sig och du känner att det sitter fast rejält, kan du ta bort pålen.

När du ska plantera dina äppelträd, gräv en rejäl grop som du bottnar med bra matjord. Innan du placerar trädet i gropen, slå in pålen i hålet så att den hamnar "vid sidan om" äppelträdet, på den sida om trädet varifrån det oftast blåser. Pålen ska sitta så långt från stammen att grenar kan växa och röra sig fritt.

Plantera därefter ditt äppelträd, vattna och vänta tills jorden sätter sig. Fyll eventuellt på mer jord. Sedan ska du binda upp äppelträdet vid pålen. Använd ett mjukt så kallat träduppbindningsband eller dylikt. Bandet ska vara så pass brett, cirka 5 centimeter, att det inte skär in i stammen.

Om rådjur och harar besöker din trädgård så skydda äppelträdsstammen mot dem med ett nät runt stödpålen och stammen. Du behöver i så fall kanske 2-3 pålar runt trädet.

Med vänlig hälsning Sylvia