Stöd till häck i slänt?

Sofia

Hej

Vi har nyligen flyttat in i ett parhus med eftersatt trädgård. Ska nu försöka få fason på den med relativt små medel.

Från huset är det en slänt upp till en asfalterad väg. Slänten är ca 3 meter i höjd med en varierande lutning, max ca 25 grader, och ca 25 meter lång. Vi vill sätta en häck som insynsskydd nära vägen. Är inte så förtjusta i tuja, funderar på vintergrön liguster. Vi antar att vi behöver något stöd nedanför häcken? Vet i så fall inte alls vad vi ska välja. Vi vill gärna ha någon enkel, men såklart också hållbar lösning. Har du något förslag?

Träden som ses på bilden har vi planerat att ta bort, och när häcken är på plats planerar vi på att så "blomsteräng" i sluttningen.

Tacksam för tips!

Med vänlig hälsning Sofia

Odla Svarar: 

Hej

Börja med att ta bort träden och alla rötterna. Bearbeta jorden väl och lägg eventuellt på lite matjord.

Behovet av stödmur eller stödnät har att göra med många faktorer, så jag föreslår att ni läser rapporten Anlägga slänter för villaträdgårdar från Högskolan i Gävle, du hittar den här: Anlägga slänter för villaträdgårdar

Eftersom det är en brant lutning är det nästan omöjligt att klippa gräs där, så visst kan ni så en blomsteräng som ni sedan slår en gång per sommar.

En annan möjlighet är en perennmatta av någon kraftigare perennväxt som till exempel flocknäva eller bergormrot. Läs mer om perennmatta här: perennmatta

Du kan förstås starta perennmattan med småplantor, men det tar mycket längre tid att få en tät matta och det behöver rensas på ogräs tills mattan har etablerat sig.

Angående val av häck, visst kan ni ha vintergrön liguster om det är en klippt häck ni har tänkt er. Men tänk på att ni i så fall måste kunna stå även på baksidan, det vill säga på släntens sida för att klippa, så häcken får inte vara alltför nära sluttningen. Då jag inte känner till vilken zon ni bor i, har jag svårt att komma med konkreta växtförslag.

Om du vill får du gärna ställa frågan om val av häck på nytt och då komplettera med vilken zon ni bor i samt eventuell annan information som kan vara bra att känna till.

Med vänlig hälsning Sylvia