Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Stockrosrost

Hejsan Sylvia!
Har en fråga ang. stockrosor, jag har försökt att söka mig fram på er sökmotor men hittar inte det jag söker.

Jag har fått och köpt stockrosor som skall blomma i år. De jag fick har fått väldigt mycket "rost" på bladen och de jag köpt har knappt inte växt överhuvudtaget. Dessutom satte jag egna plantor inomhus som jag tänkte sätta ut i höst, dessa har också börjat bli rostiga. Vad beror detta på? Är det jorden, står dom för soligt, behövs dom vattnas mer?

Hjälp!
Jeanette

Odla Svarar: 

Det är stockrosrost som är mycket vanligt, jag har knappt sett en enda stockros som inte är rostig, förutom de gula fleråriga Alcea ficifolia, som inte drabbas. Det har också kommit frö till en ny sort som ska vara lite mer motståndskraftig, men mina har i alla fall drabbats. Så det finns inte mycket man kan göra då de effektiva svampmedlem numera är förbjudna.

Man kan försöka att plocka bort alla blad väldigt noga på hösten och bränna. Plocka även rent under plantorna så att svampen ingenstans har att övervintra. De första bladen som kommer på våren, även om de ser friska ut, tas bort, och man kan kontinuerligt försöka behandla med de svampmedel som finns i affären, även om de inte är så effektiva.

Sylvia