Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Stockrosfröna gror

Hej!
Ganska sent i höst samlade jag frön från bl.a. vanlig stockros. Dessa las lite provisoriskt i en vanlig plastpåse i rumstemperatur. Efter någon vecka visade det sig att just fröna till vanlig stockros hade börjat gro. Tydligen var just de fröna lite lagom fuktiga... Så vad göra? Övriga frön som inte hade börjat gro placerades i papperskuvert men de som redan hade börjat växa blandade jag ner i lite såjord i en vanlig sålåda väl medveten om att det egentligen var helt fel tid för detta. Men visst fungerade det. Efter någon månad nådde "plantorna" redan upp i plasttaket på sålådan och nu i början av december planterade jag om hela gänget i vanliga plastkrukor. Var det månne lite överoptimistiskt?

Egentligen vet jag inte alls vad som krävs för att sådden ska överleva och växa till sig i lagom takt till våren. Därför frågar jag; behövs möjligen extra värme eller ljus eller ska jag ställa krukorna kallt och mörkt? Ska jag täcka med plast eller liknande? Vore ju kul om de första spretarna med bara hjärtblad kunde överleva och växa till sig lite lagom inomhus och bli riktiga stockrosplantor för utplantering till våren någon gång.

Tacksam för råd.
mvh fr Kerstin/Roslagen

Odla Svarar: 

Jo, du är tidigt ute, men har du kommit så här långt så kan det gå bra i fortsättningen också. Vad du ska göra nu är att låta dem få ett par tre riktiga blad inomhus, ljust och ca. 18 grader, sedan kan du placera plantorna svalt och ljust, sådär 13-15 grader. Ha ett lysrör tänd över dem ca 12 t / dygn hela tiden.

Se till att vattna men inte så de blir blöta, bara lite fuktiga. Det är bra om du har en plasttak över dem så det blir lite fuktigare miljö men det måste finnas ventilation så de inte möglar. Ett gammalt akvarie vore toppen som inneväxthus. På våren när det blivit varmare kan du sedan sakta börja vänja dem att vara ute och så småningom plantera i rabatten.

Lycka till.
Sylvia