Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Stinkfly av någon sort

Hej!
Jag har hittat enorma mängder av ett litet odjur som ser ut som ett stinkfly av någon sort på mina örter. Den är helt klargrön, ca 1 cm lång och lämnar efter sig spår av något mörkt. Formen på odjuret är litet triangelaktig och den luktar inte som stinkflyn i allmänhet! Den äter upp bladen på min basilikor i rask takt och lägger även ägg efter sig på och under bladen och på stjälkarna. Det går att plocka bort dem men de är så många att jag hänger inte med mer! Finns det något i biologisk bekämpning som jag kan ta till? Och vad kan odjuret heta? Jag trodde det var frågan om ängsstinkfly men jag läste någonstans att den suger saften ur bladen och inte tar stora tuggor!

Väldigt tacksam för alla goda tips!
Lotta

Odla Svarar: 

Man kan spruta mot insekter med något pyrethrin preparat. Pyrex till exempel. Det är inte kravmärkt för att det framställs artificiellt. Det blir så dyrt att utgå från växtgiftet i röda prästkragar. Men det är ett naturligt förekommande ämne och då finns också de organismer som bryter ner ämnet.

Vilken sort stinkfly det är har litet intresse. Om den gör skada bör den bekämpas.

Göran