Sticklingar japansk blodlönn

Gunilla

Hej

Jag har ett antal fina, färska avklippta grenar av japansk blodlönn (sitter i vatten just nu).

Nu till min fråga - är det svårt att få dessa att sätta rötter? Hur gör jag? I vatten först eller direkt i jord? Såjord eller vanlig jord?

Är det svårt att lyckas med blodlönnsticklingar? Får jag ett antal att gro har jag helt plötsligt en liten buske - det är det jag hoppas på.

/Gunilla

Odla Svarar: 

Hej

Det här med sticklingar på lönnar är väldigt olika - vissa tar sig lätt, andra är nästan omöjliga. Jag har inte testat med just japansk blodlönn så jag har ingen erfarenhet av just den. Men pröva för all del! Ta sticklingen från fjolårstillväxten, helst i maj-juni, när trädet/busken har hunnit få utvecklade blad.

Skär sticklingen precis ovanför ett bladfäste till och med nästa bladfäste. Du kan få ut flera sticklingar från en kvist, vardera med ett bladpar.

Sätt sticklingarna från din japanska blodlönn direkt i såjord. Placera dem runt ytterkanten på en kruka som står på ett fat med lite vatten hela tiden. Du ser rötter i botten på krukan om de har rotat sig. Drag inte i sticklingarna för att kolla, då bildas det luftfickor under dem och då kanske de inte rotar sig alls.

Ha krukan med sticklingarna från den japanska blodlönnen i halvskugga och se till att krukan inte torkar.

Med vänlig hälsning Sylvia