Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Stickling från nöt

Hej Sylvia,
jag har bett om svar på odla.nu men inte fått något svar. En person rekommenderade mig att kontakta dig. Jag har alltså lyckats få en nöt från grannens tomt att gro. Det är en Juglans regia. Grannens träd är sedan 1923 och finns i Stockholm. Den här lilla nöten ramlade ner på min tomt så jag tog in den och satte i kruka. Den började gro och i oktobers slut hade jag en liten planta med 2 grenar, ca 1 dm lång. Den var under plastskydd tills i januari då jag tog bort plasten. Den hade vuxit till ca 2 dm.

Plötsligt började bladen svartna i spetsarna och sedan torka mer och mer tills de smulat sönder. Nu finns endast stammen kvar. Hur skall jag få den att överleva?

Tacksam för all hjälp och tackar på förhand.
Jeanette

Odla svarar:

Den har helt enkelt torkat, för luften inomhus är alldeles för torr under vintertid när man har elementen påslagen. Plastskynket skulle ha hjälpt att hålla kvar fukten.

Nu får vi hoppas att roten och stammen lever. Duscha den med blomspray då och då. Du kan nu börja vänja den att bo utomhus, men sakta. När dagarna blir varmare tar du ut den några timmar, sedan längre och längre tider tills den kan stå ute hela dagen. Passa för kalla nätterna och ta in den om frost hotar. Ha en sådan där vit växtskyddsfleece över den i början så att den inte fryser och får för mycket sol.

Nu borde den snart börja utveckla nya blad om den lever. Senare på sommaren kan du sedan plantera ut den.

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB