Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Stickling av lönn

Jag tycker lönn är ett väldigt vackert träd, men de är inte så vanliga här där jag bor i zon 6. En kompis har dock en fin lönn som lever och mår ännu efter 30 år. Jag undrar om det går att ta sticklingar av detta träd för att få en bra proviens? (Har hört att det är svårt att föröka lönnar med frön.)

Vänliga hälsningar
Karin

Odla Svarar: 

Många lönnar går bra att sticklingsföröka. Man tar halvförvedade sticklingar i juni-juli. Ta bort bladen på ca 2/3 av längden och skrapa lite av barken på den delen som hamnar i jorden. Stick i sand/torvblandning så att 1/3 är ovanpå. Ta en hålad plastpåse över krukan så den inte torkar så fort. Du kan även pröva undervärme, men jag vet inte riktigt vilka arter som vill ha det.

Jag har också hört att sticklingar från unga träd rotar sig bättre är från äldre, men det är ju vanligt med andra träd och buskar också.

Frösådd kan du också pröva: Lägg fröna i blöt över natten, så sedan i en stor kruka med sand/torvblandning. Ställ krukan ut i trädgården men se till att den inte torkar ut och låt naturen sköta jobbet sedan. Färska frön gror vanligen redan första våren, torra kanske först året därpå, så kasta inte sådden för tidigt. Klart att alla inte gror alls men försöka duger.

Sylvia