Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Starkt trafikerad gata

Jag bor väldigt fördelaktigt med en terrass utanför. Mitt problem är att jag har en starkt trafikerad gata utanför. Detta medför damm och lukt från bilarna.

Hade tänkt sätta en spaljé med humle mot vägen men vet inte hur man sår eller sätter dem.

Jag fick också ett tips om någon snabbväxande klängväxt som jag inte ens vet vad det är och var man får tag på den. Om den är en perenn eller en ettåring vet jag inte heller. Enligt informatören så skulle den växa en halv meter per dygn och det verkar ju otroligt. Snälla hjälp mig i denna djungel för jag är ett lätt offer bara för att jag inte vet.

Hälsningar och tack för hjälpen
Monica

Odla svarar:

Jag föreslår att du låter sätta upp ett bullerplank istället. Man kan ansöka att kommunen gör det på utsatta ställen, det är ju de som är ansvariga för vägen. Det skyddar bättre mot damm och ljud. Det kan vara glest upptill, alltså som en spaljé med rutor av ribbor upptill och tätt plank nertill. På detta kan man sen låta t.ex. humle, pipranka, silverregn (den som växer "en halvmeter per dag") eller varför inte klätterrosor klättra. Tänk på att de allra mest snabbväxande rankorna lätt blir för yviga.

Vill du inte ha ett plank så varför inte en tätvuxen, gärna vintergrön häck? Tuja 'Brabant', högsmala sorter av cypress, idegran eller järnek skulle kunna passa.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB