Stamma upp trollhassel

Josefin

Hej

Jag har en ännu ganska liten buske av hybridtrollhassel (Hamamelis x intermedia "Diane"). Bor i zon II. Busken är idag låg och bred med en hel del grenar åt sidorna, men den har en huvudstam som går huvudsakligen uppåt. Jag skulle helst vilja ha en uppstammad buske istället för en bred och låg, vet du om hybridtrollhassel går att stamma upp? I Och när skall den i så fall beskäras?

När jag söker på hybristrollhassel och beskärning får jag bara upp "behöver inte beskäras". I Botaniska i Göteborg finns det en fantastisk "Diane" på stam utanför växthusen, men den måste vara många, många år gammal.

Tack!

/Josefin

Odla Svarar: 

Att hybridtrollhassel inte behöver beskäras är inte samma sak som att den inte kan beskäras. Så du kan mycket väl ta bort några grenar i taget så att du får din uppstammade buske. Men ta inte allt på en gång utan en gren i taget och se hur den reagerar. Den kan beskäras under tidig vår.

Hybridtrollhasseln i Botan är jättegammal, jag minns den sedan 80-talet tror jag. Man har ju under årens gång knipsat bort en och annan gren som vuxit "fel" eller dött under åren.