Spruta med kopparsulfat?

Anette Linde

Hej ! Kan man spruta sina äppelträd på våren med kopparsulfat i förebyggande syfte, för att begränsa skadeangrepp. Kan det tänkas hjälpa mot bruna prickar på äpplena ?

Odla Svarar: 

De bruna prickarna kan orsakas av skadedjur och inte av svampsjukdomar, som bordeauxvatten (=kopparsulfat) ska hjälpa mot. Så du bör först reda ut vem/vad som orsakar prickarna.

Numera säljs bordeauxvatten inte längre i handeln som färdig blandning i Sverige, men finns ännu kvar i Egland, så det kan nog vara tillåtet även i övriga EU. Faran med kopparsulfatet är att det kan komma i grundvattnet och ansamlas i jorden, då kan det vara farligt för maskarna. Man kan använda svavelpreparat (Kumulus) mot svampangrepp.

Vill du ändå pröva kopparsulfat, så finns här ett gammalt recept som jag hittade på nätet: 6 1/2 tsk kopparsulfat 3 msk släckt kalk 3 1/2 lit vatten

Kopparsulfat och kalk löses var för sig i vatten och silas genom silduk innan man blandar vätskorna. Om man inte silar kan spraymunstycket täppas till av bitar av kalken. Sen fyller man upp till en gallon, d v s häller i ung 3 1/2 liter vatten. Bör användas genast. Man bör inte blanda i något medel mot insekter i detta.

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson