Spring glow

Hej,
skulle vilja få hjälp med hur jag handskas med ett körsbärsträd jag fått, det heter PRUNUS amygdalapersica "Spring Glow".

När kan jag plantera ut det? Vilken zon tål trädet? Hur ska jag plantera det, djup, gödsling osv?

Jag tror att det är ympat på en annan rot, ska förädlingsstället vara över jord?

Blir det bär på trädet, eller är det bara ett prydnadsträd?

Kan man krukplantera, och hur stor kruka behövs för att det ska klara sig i så fall?

Marlene

Odla Svarar: 

Prunus x amygdalopersica (numera heter den P. x persicoides) 'Spring Glow' är en småväxt persikomandel, inte körsbär. Den är en hybrid mellan P. dulcis och P. persica, alltså mandel och persika.

Den har purpurfärgade blad och enkla rosa blommor. Den är mycket vackert, särskilt när solen lyser igenom det röda bladverket.

Det blir persikoliknande små frukter, som är torra och oätliga. Kärnan däremot är tämligen söt (smaka gärna!), men trädet används till prydnad. Klarar zon 1, ev. även 2 i skyddat läge.

Den har ett ganska ytligt rotsystem, varför den inte ska planteras så djupt. Förädlingsstället måste absolut vara ovan jord. Plantera lika djupt som den står krukan. Använd kalkhaltig, välgödslad och humusrik jord som är väldränerad. Soligt och vindskyddat läge.

Krukplantering är en stor chansning, det kan bli svårt att vinterskydda den tillräckligt bra då, om man nu inte har ett uterum med några plusgrader under vintern, förstås. Det behövs en jättekruka, i så fall, då rötterna breder ut sig rejält men ytligt.

Sylvia