Spöklik hägg

Izabella

Hej

Jag är en nöjd medlem hos er. Jag undrar om jag kan få hjälp/tips mot kokonger fulla med larver i min hägg. Fenomenet började förra sommaren. Trädet såg spöklikt ut, helt inbyggt med någonting som liknade spindelväv. När larverna kläcktes så liknade dom små vita nattfjärilar, dom var flera tusen som flög mest nattetid.

Jag har nyss upptäckt att häggen får stora kokonger med larverna igen. Vad ska man göra, snälla hjälp. Häggen är jättefin och blommar. Jag har spenderat hela kvällen på att klippa bort de attackerade grenarna. Dock når jag bara de nedersta grenarna. Bifogar 2 bilder.

Tacksam för svar.

/Izabella

Bästa hälsningar Izabella

Odla Svarar: 

Hej

Det är häggspinnmalen, alltså dess larver, som väver in din hägg i dessa spöklika spånader! Ibland kan de kaläta en stor hägg på kort tid! Angreppet är mycket vanligt förekommande och brukar upphöra efter några år, när larverna blir angripna av parasitsteklar.

Vanligen brukar man inte göra något åt det, men du kan alltid pröva att spola häggen med vatten från slangen och försöka få ner larverna och trampa på dem.

Biologisk bekämpning med bakterien Bacillus thuringiensis kan användas på extra värdefulla träd.

Med vänlig hälsning Sylvia