Spirea som häck

Anki

Hej

Jag undrar lite över om man kan sätta spireabuskar som häck mot baksidan av våran tomt mot ett skogsområde, för att dölja kalhygge och ful obebyggd tomt. Det går även en ledning över tomtgränsen men man måste väl ändå kunna få upp den till ca 2 meter. Min fråga är vad kan det kosta att sätta en spireahäck.... ja jag vet att det beror på hur många plantor det går åt och det är ju beroende på hur långt det ska vara mellan plantorna...jag får stega upp gränsen eller...

Hela tomtytan är på 777 och det är knappt ingen tomt på sidorna av huset och en liten plätt på framsidan där jag ev också funderar på spireahäck så småningom då staketet inte är så snyggt. Men resten är ju mest på baksidan och det är bara gräs...Vi bor i zon V (5 eller 6?) tror jag det är (småländska höglandet).

/Anki

Odla Svarar: 

Visst går det utmärkt att sätta upp spirea som häck, gärna av arten häckspirea, Spiraea salicifolia. Dock blir den inte 2 meter hög, men i bästa fall ändå 1,5 meter.

Om det är frågan om en lång gräns (jag förstår inte riktigt hur lång gränsen är?) så kanske du kan kolla om någon i omgivningen har en sådan häck och fråga om du eventuellt kan få (köpa) rotskott. Denna häckspirea sätter nämligen kopiöst med rotskott som man ju gärna bör gräva upp då och då, så att häcken inte sprider sig hur mycket som helst.

Vill du hellre att din häck ska bli över 2 meter hög, så hur skulle det vara med häggmispel? Man kan köpa billiga, barrotade häckplantor nu i vår och plantera. Växer upp tämligen fort.