Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spinn på Kalamandrin

KalamandrinHej,
tack för hjälp med artbestämning för ett år sen eller så.
Nu undrar jag om du kan hjälpa mig med problembestämning, köpte en Kalamandrin tror jag, för 6-8 veckor sedan. Den tappar blad och har ingen eller nästan ingen tillväxt. Kan inte se några djur. När jag köpte den hade den vitt på bladen som såg ut som kalkfläckar kan det ha varit något annat. Har såpsprutat och även provat med "ros 1-a" mot diverse ohyra. Tyckte att det verkade bättre ett tag men nu är det åter många blad som rullar ihop sig och torkar. Vissa blad med brunt i bladspetsen är litet klibbiga.

Några av de få riktigt små bladen har mycket små gulbruna upphöjda prickar på undersidan. Idag har jag plockat av dåliga blad och såpat igen, såg då en liten aning "spindelväv" i en grenklyka, kan det vara felet? Växten står i ett växthus som håller +10 på natten och +25-30 på dagen, har ev. fått för litet gödning. Första månaden stod den på en ljus och sval veranda.

Vi har fullt med citron- och myrtifoliablommor så miljön är nog bra. Hoppas att bilden kan avslöja felet.

Vänliga hälsningar
Tommy

Odla svarar:

Spindelväven är tecken på att den har drabbats av spinn. Där hjälper inte såpvatten utan du får ta i tuffare grejer. Provado-spray eller pinnar borde göra susen, även Pyrex-N kan hjälpa. Du får upprepa behandlingen och börja med att duscha växten särskilt på undersidan av bladen. Låt torka och spraya sedan.

Det är också något för varmt under dagen, det gynnar spinn-angreppet. Verandan skulle nog varit en bättre plats för den verkar det som, den kan också vara ute när det blir frostfritt på nätterna.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB