Spindellilja

Inga Ohlsson

Jag har en 32 år gammal spindellilja i min ägo. Den har tre lökar och den blommade för ca 10 år sedan sista gången. 2007 flyttade vi från hus till lägenhet och på somrarna har jag den på en inglasad balkong.

Under sommaren kommer många nya friska blad men inte några blommor. Under vinterhalvåret står den i ett stort fönster innanför den inglasade balkongen i norrläge och bladen gulnar, jag har nog tagit bort ca 5-6 blad i vinter.

Funderar på hur jag ska sköta den i fortsättningen, är rädd att den dör om jag skulle ta ur lökarna och dela upp dem i 3 krukor, mina 2 döttrar vill gärna ha varsin lök, jag har inte bytt jord på den de sista 7 åren, bara fyllt på ny jord.Vore tacksam för ett råd hur jag ska få den att blomma igen, eller är det bara att njuta av den som en grön växt så länge den lever.

MVH Inga

Odla Svarar: 

Hej!

Att den inte blommar kan nog vara för att den står i gammal jord och kanske lite trångt. Så jag tycker att du mycket väl kan ta upp den från krukan och dela den på tre. Se till att du får med så mycket rötter det går på varje lök, försök pilla isär dom försiktigt.

Plantera om lökarna i varsin kruka med porös, lecablandad, kraftig blomjord av bra kvalitet. Vattna försiktigt i början, öka vattningen till sommaren och ge också lite gödsel typ Substral eller Blomstra eller liknande under sommaren.

Att den tappar blad under vintern är normalt, den vill vila då och ska då vattnas försiktigt. Ha den dock ljust och svalt, akta för att ha ett gassande element under! Den trivs bäst om det är så där 15-18 grader under vintern.

Du kanske skulle tycka om att läsa denna tråd om spindellijan på Odla Forum. Kanske för att kröna ut vilken av de två arterna som odlas är din spidellilja. Spindelliljetråd

Lycka till! Sylvia