Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spaljering av persikoträd

Hej!
Har efter flera års funderande idag äntligen planterat ett persikoträd "Frost"! Är planterat i rikligt med välbrunnen kogödsel och kompost ca 40 cm (pga. utskjutande grundmur) från tegelvägg i söderläge, dock ganska blåsigt. Skulle vilja ha tips om hur det bäst spaljeras (har tänkt använda en armeringsmatta) och vad grenarna ska fästas mot spaljén med. Hur ska det beskäras för bästa fruktsättning? Vad behöver det för skötsel för övrigt - gödsel, kalk mm.? Hur snart kan man hoppas på skörd?

Tack på förhand!
MVH Marie

Odla svarar:

Om du alltså tänkte ha den som ett spaljéträd, ska du fästa den så att grenarna växer åt höger och vänster men inte bakåt och framåt. Sådana grenar kan du knipsa av nu med detsamma. Fäst med mjuka s.k. träduppbindare som finns i Garden Centers. Armeringsmatta kan vara väl så kall under vintern, bättre hade varit att bygga en rejäl träspaljé till den.

Kärnfrukt (persika, aprikos, plommon och körsbär) beskärs på hösten efter skörden, för på våren blöder de. Du fortsätter sedan varje höst att forma den så att den växer snyggt i sin spaljé, ta bort alla grenar som växer mot oönskad riktning.

Gödsla trädet på våren med välbrunnen kompost och/eller stallgödsel. Jag hoppas verkligen den kompost du använde nu var mycket välbrunnen, för man bör inte gödsla trädet på hösten, det ska gå i vila nu och inte fortsätta växa. Men vi får hoppas det ska gå bra ändå.

'Frost' är ganska snabb av sig, mitt träd gav de första frukterna redan efter 2 år, nu får jag mycket frukt varje år.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB