Spaljepäron

Bengt Bandstigen

Hej, Jag har fått kraftiga angrepp på mina spaljeperonträd. Ena trädet förra året och iår har båda träden blivit angripna eller sjuka.

Träden finns på mitt ställe i Kalmarsund och jag bor i Eskilstuna. Jag var på plats för 3 veckor sedan och då såg allt normalt ut men nu är helt angripna. Ser fram emot något bra råd.

Mvh Bengt

Odla Svarar: 

Hej! Det ser ut att vara päronrost, en mycket vanlig sjukdom på päron. Päron drabbas av en värdväxlande rostsvamp, päronrost, som på vissa ställen i Sydsverige gör det omöjligt att odla päron. Bladen får orangegula fläckar och spetsiga utskott och det kan bli tidigt bladfall. Svampen värdväxlar med vissa trädgårdsenar som sävenbom, blyerts-en, himalaya-en och kinesisk en. På våren ses gulbrun gelerost med päronrostens vintersporer på enarna och vid fuktigt väderlek sprids dessa med vinden till päronträden och angriper i första hand bladen.

Det är svårt att värja sig mot denna sjukdom eftersom det nästan alltid finns mottagliga enar inom säkerhetsavståndet på ca 500 m. Har du mottagliga enar i grannskapet, tala med dina grannar så kan de hjälpa till att hålla rosten borta.

Med vänlig hälsning Sylvia