Sorkar och möss

Marianne

Hej

Nu när våren äntligen börjar visa sig så går man runt på tomten på landet och tittar och vips så trampar man snett - rakt ner i ett sorkhål! Sen ser vi att det har varit sork ÖVERALLT! Hela gräsmattan är som en ihålig ost! Vi har sorkskrämmare som man har batterier i men det verkar som om de inte bryr sig. Grannen brukar hälla i ättika i sorkhålen, är det ett alternativ? De äter ju rötter och förstör! Vad kan man göra? Man kan ju inte ha gräsklipparen igång på tomgång dygnet runt, för det har jag hört att de gillar inte det ljudet.

Det är inte precis runt vårt hus de är. Vi har cirka 6000 m2 tomt, kuperad, med en gammal lada som vi använder som förråd och lite verkstad. Där härjar mössen (jag kallar allt sånt för råttor). Jag har råttfobi!

Vi har inte haft råttor (möss) inne i stugan förutom uppe på kallvinden, men det verkar stört omöjligt att få bort dem. Vi har köpt musskrämma men våra råttor (möss) verkar vara döva. Vi hittar musbajs överallt. Så inget värdefullt på vinden om det inte ligger i stora plastlådor med knäpplock för det tar de inte sig in i. Men jag blir galen på dessa sorkar! Man vrickar ju fötterna.

Hur gör man för att bli av med dem? Vi tror att det var sorkarna som förstörde vår krusbärsbuske. Nu vill vi plantera hallon, krusbär och svarta vinbär. Jag ska köpa 6 sorkskrämmor, 2 till varje bärplanta. Äter de rötterna på tujor också?

Usch för dessa råttor (ja, sorkar och möss då).

Tack på förhand!

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej Marianne,

När du har så pass stora problem med sork som du verkar ha, så tror jag det blir svårt att skrämma bort dem.

Du måste minska beståndet av möss och sork genom slagfällor eller gift. Personligen är jag emot användandet av gift, men ibland kan det vara ända utvägen och då rekommenderar jag att anlita en professionell skadedjurssaneringsfirma.

När det gäller skrämmor (produkter som använder ultraljud/resonansljud för att skrämma iväg gnagare) så är placeringen absolut avgörande. Läs nog bruksanvisningen och ibland kan man vara tvungen att ändra placering för att uppnå önskat resultat. Viktigt att komma ihåg, är att det kan ta tid innan skrämmor börjar verka.

Läs även gärna mitt tidigare svar angående just problemet sorkar: Sorksäkra vårlökar

Med vänlig hälsning Joakim