Sork äter rötter

Inger Edèn

Hej! Jag hade ett körsbärsträd i min trädgård som troligen sorken åt upp rötterna på så det dog, Nu undrar jag om jag törs plantera ett nytt körsbärsträd? Jag vet att det finns sork i vår trädgård. Har hört att man kan plantera olika sorters växter vid/runt trädet som inte sorken tycker om, Vad kan det vara för växter i så fall?

MVH Inger

Odla Svarar: 

Vanliga svarta plastnätrör eller insektsnät av metall kan man använda för att skydda buskar och flerstammiga träd mot åkersorken. Hålen bör vara högst ett par mm stora. Placera nätet intill busken, tätt mot marken. Det fungerat mot sorkangrepp ovan jord, värre är det under jorden. Man kan komplettera med sorkskrämmor som finns att köpa. Du kan också pröva Revira, läs mer på länken.

Här finns en bra artikel om sorkar. Där sägs att en bondbönsodling sägs få sorken att flytta och klocklilja och kejsarkrona lär utsöndra en doft som sorken inte gillar. Blomstertobak skall avskräcka genom sin smak. Även lökväxter sägs vara effektiva t.ex. bollök, kirgislök, gräslök och vitlök.

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson