Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarstuga i Hassela

Hejsan
Vi har sommarstuga i Hassela. Vet EJ vilken zon detta tillhör. 5?

Jag skulle vilja ha förslag på bra, tåliga buskar, samt häck mot vägen (som behövs då man har småbarn och ej vill ha staket.)

Kan man ha Gammaldags Syren som häck? Vanliga syrener? Liguster? Spirea? Plymspirea? Tål dessa denna zon?

Undrar över Vildvin eller Humle också? Om du tror dessa kan funka i detta "klimat"? Något som blommar och är snabbväxande?

Över en jordkällare? Klematis? Eller något annat förslag?

Jag har ingen koll på sånt, men är i stor behov av Din Växt Expertis nu!

I vår låg snön kvar på gården till i slutet av Maj månad, så det är KORT sommar där, samt att man nyttjar den så kort tid (semester och helger). Därför behöver jag hjälp med tåliga och lättskötta växter. Även perenner, buskar, blommor, klättrande. Mycket behöver jag.

Samt NÄR man skall/bör sätta allt detta? Vår eller Höst?

Vi har tagit bort en massa stora tallar på tomten för att få in ljus i stugan och marken är mycket torr och stenig, med en massa myrstackar runt om (men bra mot Ormar;o) ) men jag har försökt "rådfråga" folk på "byn" där... men de har INGA förslag alls...

Snälla du. Hoppas du kan/vill hjälpa mig, börjar bli desperat och vill få till något nu sedan vi har rensat och det är TOMT på tomten.

Ha en Skön Sommar!
Mvh: Eva-Lena

Odla svarar:

Vanliga bondsyrener funkar bra som häck men särskilt snabbväxande är de ju inte. De mest snabbväxande är nog häggmispel och klotpil, men kräver lite mer fuktig jord.

Även bukettspirea kan gå bra, så även norsk spirea, klasespirea och björkspirea. En bra sort vore också vresros, Rosa rugosa. Finns i olika sorter, min favorit är sorten 'Hansa' med dubbla, doftande mörkcerice blommor. För rosen bör det finnas lera med i jorden.

Vildvin kan vara för känslig för din zon, troligen 5 beroende på mikroklimatet, men humle går bra. Kan även tänka mig sibirisk klematis, Clematis 'Riga E' över din jordkällare, liksom vildkaprifol eller pipranka.

Perenner av oömma sorter kan du satsa på. Titta runt vad folk har på sina gårdar och satsa på sådana. Du kan gå och fråga dem som har perenner på gården vad de har. Många gånger är folk glada för att man tycker det är vackert, så att man kan till och med få en liten planta till skänks!

Plantera också lökar av narcisser på hösten så får du lite vårglädje. De äts inte upp av rådjur och harar.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB