Sommarblommor till bröllop

Elisabet

Hej

Jag vill odla sommarblommor som är klara att plockas i slutet av juli/ början av augusti, då min son och hans flickvän ska gifta sig.

Vi vill ha "egna" blommor för att kunna dekorera logen och borden här på vår lilla gård. Tyvärr har vi mängder av mördarsniglar som äter det mesta av det jag sår. Luktärter brukar klara sig och jordärtskockor, men de hinner ju inte bli klara i tid. Har du några råd att ge mig?

Jag bor på Väddö, Norrtälje och här är jorden lerig.

Varma hälsningar Elisabet

Odla Svarar: 

Hej

Vilken vacker ros du har skickat bild på!

Om det är så att luktärter klarar sig så satsa gärna på sådana, det finns massor av sorter. Om du förkultiverar luktärterna i så kallade roottrainers några veckor så borde de hinna blomma till slutet av juli/ början av augusti.

Utöver luktärterna kan du pröva med växter med håriga och/eller aromatiska stjälkar som sniglarna inte gillar. Pröva med mattram, Tanacetum. Vidare brukar de flesta kryddväxter klara sig, så kika exempelvis på anisisop, stenkyndel, gurkört med mera, de blommar väldigt vackert. De finns att köpa som färdiga plantor som är lite mer säkra än små nysådda plantbebisar. Du kan dock skydda dina nysådda plantor till viss del genom att ha plantskyddsväv på dem.

En möjlighet är också att odla en del växter i krukor som då är lättare att hålla reda på. Exempelvis margeritor och brudsslöja växer gärna i kruka. Om du drar en koppartejp runt krukan så brukar sniglarna inte vilja klättra upp.

Sommarblommor som brukar klara sig är till exempel: Antirrhinum, lejongap Calendula, ringblomma Centaurea, klint Lobelia, lobelior Tropaeolum, krasse Pelargonium, pelargon (köp färdiga plantor) Senecio, silverek (köp färdiga plantor) Fuchsia, (köp färdiga plantor)

I övrigt kan du titta på listan här gällande vilka växter som är någorlunda snigelsäkra: [snigelsäkra växter]((http://www.odla.nu/artiklar/ute/skadedjur-och-sjukdomar/snigelsakra-vaxter/)

Utnyttja också den vilda floran som prästkragar, blåklockor, renfana och mycket annat som ni säkert hittar i omgivningarna.

Med vänlig hälsning Sylvia