Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Solitärväxt

Hej!
Jag söker en solitärväxt eller egentligen flera, som vi ska plantera på vår gård. Det är en ganska öppen gård, som ligger relativt högt, jag bor i Märsta, närmare bestämt Valsta. Funkar Acer palmatum 'Atropurpureum' här?

Jag har läst på vissa sidor att den går till zon 3, på andra ställen har jag sett att zon 3 står inom parantes. Jag är lite vilsen till om vi tillhör zon 3 eller 4, vi ligger liksom precis i skarven mellan Stockholm och Uppsala? Vilken zon tillhör vi egentligen?

Så jag brukar köpa växter till zon 4, men jag hittar ingen annan Acer som jag tycker är lämplig. Ska vara en som blir ca 2-3 m hög och som kan användas som solitärväxt, du kanske har några andra förslag att komma med?

Eller om du vet någon annan trevlig solitärväxt?

Tack för svar!
Mvh Katarina

Odla svarar:

Jag har sett nämnda sorten norr om Stockholm, så nog kan du testa! Men den får planteras i skyddat läge, intill huset eller planket eller i skogsbrynet så att den har vindskydd mot nordan. Inga kalla vindar på den alltså.

Det finns ju andra rödbladiga lönnar som går till och med zon 4, t.ex. Acer 'Royal Red'. Acer tataricum går till och med zon 5. Men jag tror nog att du har zon 3 ändå.

Jag föreslår ett plantskolebesök hos Zetas i Kungens Kurva http://www.zetas.nu/, där det dels finns gott om lönnar att välja bland, dels har de kunskap om vad som kan fungera i Stockholm med omnejd.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB