Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Solanum rantonetti, 'Burbergsblå'

Jag fick i present för ett par år sedan en stamväxande blå-lila småblommande SOLANUM, nu tror jag att jag har hittat rätt namn, Solanum rantonetti, "Burbergsblå".

Första året blommade den länge och vackert men sen visste jag inte hur jag skulle beskära eller sköta den under vintern. Jag tog i alla fall in den och den har överlevt dessa två åren. Men den liknar inte ursprungsväxten. Den är vildvuxen, smala svaga skottutväxter, tanig och ranglig, ca 1,5m hög men med en kraftig ursprungsstam. Jag har den i en stor lerkruka, inomhus just nu. Jag bor vid Norrbottenskusten och vill ju flytta ut den i början av juni.

Tacksam för råd hur ska jag ta hand om den i fortsättningen. Den var en fin prydnad för vår entrétrapp.

mvh Monica

Odla Svarar: 

Du får ta och beskära den riktigt ordentligt. Gör en jämn, vacker krona och ta bort ev. svaga skott helt.

Byt jord om den är från förra året och sedan efter ca 1 månad kan du börja vänja den för utelivet genom att ha den ute under varma dagar, några timmar först, sedan allt längre tid. Börja också gödselvattna efter ca.1 månad eller använd långtidsverkande gödning i jorden.

Sylvia