Solälskande klätterväxt på balkong

Daniel

Hej

Finns det några klematis eller andra klättrande blommande växter som man kan odla i kruka och ha på en balkong? Problemet med vår balkong är att den är belägen så att vi har eftermiddags- och kvällssol, så några av växterna vi hade förra våren och sommaren tålde nog inte alls den starka solen.

Vi hade helst velat kunna placera växten i hörnet där den stora krukan med den japanska lönnen stod förra året.

Tack på förhand!

Mvh Daniel

Odla Svarar: 

Hej

Klematis vill ha "huvudet i solen men fötterna i skuggan", så om du vill ha klematis, placera då krukan i skuggan av balkongräcket men led upp rankorna på spaljén. Är detta inte möjligt kan du också täcka jorden med en marktäckande perenn utan kraftiga rötter - klematis gillar inte rotkonkurrens - typ fetbladsväxter eller taklökar eller försöka skugga jorden med andra krukor framför.

Du kan pröva solälskande klätterrosor, bara du tar en rejält stor kruka och ser till att de aldrig torkar ut. Ha gärna någon marktäckande växt till alla krukorna med klätterväxter, varför inte smultron eller dylikt.

Du kan också pröva med kaprifol av olika slag, de är fleråriga, soltåliga växter. Vildkaprifolen, Lonicera periclemenum, tål sol och värme bra, bara den inte torkar ut, vilket kan orsaka mjöldagg.

Humle är också en flerårig växt som dock kan bränna bladen om den är torr och solen gassar på. Humle är en perenn, det vill säga, den vissnar ner på hösten och kan då klippas bort och kommer igen på våren. Humle är snabbväxande när den väl börjat på våren. Samma sak om mjöldagg gäller även här.

Du har också möjlighet att välja ettåriga klätterväxter. Exempel på sådana är blomman för dagen, spanska flaggan, luktärter, fackelranka, svartöga, maurandia, klockranka, törnrosas kjortel, slingerkrasse och blomsterbönor. De två sistnämnda ger något att äta också.

Med vänlig hälsning Sylvia