Snödroppar i kruka inomhus?

Eva

När vintern börjar närma sig sitt slut brukar jag köpa lökväxter i kruka för att få lite tidiga vårkänslor. Dessa planterar jag sedan ut i rabatten till våren. Jag har redan ganska gott om både pärlhyacint och narcisser Têta a tête, så två år i rad har jag istället köpt snödroppar. Båda gångerna har plantorna sett friska ut med massor av fina knoppar. Men sen händer inget. Så småningom gulnar knoppar och vissnar, utan att slå ut. Klarar inte snödropparna inomhusklimatet? Ska de skötas på något särskilt sätt?

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

Snödroppar i kruka inomhus kan vara lite mer kinkiga än de andra växterna. Det beror också på hur de har snödropparna i plantskolan, om de rentav står ute i kylan eller i ett riktigt kallt område i plantskolan. När man sedan tar in en sådan kruka i rumsvärmen så chockas växten och i värsta fall går det som du beskriver, knopparna vissnar utan att orka slå ut.

Om du vill köpa snödroppar i kruka, försök då kolla först hur de har haft dem i plantskolan och ha sedan dem så svalt som möjligt hos dig, dock inte i sträng frost, utan sådär +5-10 grader och ljust.

Det är annars ett bra sätt att plantera snödroppar in-the-green, alltså med gröna blad. En del av de större plantskolorna har börjat ta in ruggar med utblommade snödroppar på våren, finns både den dubbla och den enkla sorten.

Du kan också fråga någon blomsterhandlare om du kan få köpa alla utblommade snödroppar i kruka billigt för att plantera ut dem när den värsta kylan har gått förbi. Förvara dem i 5-10 grader och ljust till dess.

Med vänlig hälsning Sylvia