Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Sniglar eller snigelägg

Hej!
Jag har en liten grönsaksodling på en tomt där det ännu inte finns några mördarsniglar. Nu vill jag jordförbättra och undrar hur stor risk det är att få in sniglar eller snigelägg med köpt jord från handelsträdgårdar? Kan man eliminera den risken genom att köpa jorden redan nu under vintern och låta säckarna ligga kallt för att de eventuella sniglarna ska frysa ihjäl?

Hälsningar Christina

Odla Svarar: 

Eftersom jag inte själv riktigt behärskar detta med snigelspridning, så frågade jag statskonsulent Maj-Lis Pettersson hos SLU, Institutionen för entomologi. Hon är specialist på bl.a. skadedjur i trädgården.

Sylvia

Så här svarar hon:

Jag har använt s.k. påsjord i minst 30 år och har aldrig kunnat konstatera att det medföljer några sniglar eller snigelägg. Vi har inte mördarsnigeln i vår trädgård. Den påsjord man köper kommer inte från handelsträdgårdar. De är bara försäljare till konsument. Jorden görs av speciella jordfirmor, t.ex. Hasselfors och Weibulls. Materialet består till allra största delen av torv och på torvmossar trivs inte de snigelarter som vi har problem med i trädgården. I de fall det blandas in sand och/eller lera så tas detta material från speciella sand- och lertag där inte heller dessa arter lever. Naturlig gödsel som blandas in i vissa jordtyper hygieniseras p.g.a. risken för bakteriesmitta och vid den proceduren dör ev. sniglar och snigelägg. Så risken att få med sniglar och snigelägg med köpt påsjord är försvinnande liten. Däremot är risken för att köpt kompostjord och matjord (ej paketerad) innehåller sniglar och snigelägg betydligt större om inte jorden har upphettats. Allra störst är risken för smitta när man köper plantor eller får plantor av vänner och bekanta.

Kyla är inget effektivt sätt att ta död på sniglar. De klarar våra vintrar i allmänhet mycket bra.

Med vänlig hälsning
Maj-Lis P.