Snabbväxande träd

Julia

Hej

Jag läste en av era artiklar, "Snabbväxande träd, lövfällande", då min bostadsrättsförening behöver ett nytt träd som kan växa upp relativt fort. Jag är inte alls kunnig inom detta område och undrar vilket årsperspektiv man talar när man säger att ett träd är snabbväxande?

Hoppas på hjälp!

/Julia

Odla Svarar: 

Hej

Årsperspektivet är beroende på vilket träd som väljs. När vi säger snabbväxande så menar vi sådana träd som kan bli någorlunda stora redan inom 5-10 år, om man startar med en trädplanta i normalstorlek, cirka 2-3 meter, som säljs i plantskolorna.

Det finns möjlighet att köpa ett större träd direkt. Kolla med kommunens parkförvaltning eller det kommunala eller privata bolag som sköter kommunens planteringar, om de kan sälja ett sådant större träd till er. Då kan de komma med det och plantera också.

Det finns också privata alternativ som större plantskolor. I princip kan alla plantskolor ta hem större träd på beställning.

Det finns även partiplantskolor som levererar till offentlig miljö, till exempel Tönnersjö. Där kan bostadsrättsföreningar och liknande beställa träd för leverans till platsen. Du hittar deras hemsida här: Tönnersjö

Med vänlig hälsning Sylvia