För snabbt med pluggbox?

Susanne Johansson

Jag har sått zinnia, "blomman för dagen" samt scharlakanssalvia i pluggbox. Enligt fröpåsarna skulle groningstiden vara upp till 4 veckor men det gick mycket fortare. Efter tre dagar tittade zinnian upp och det tog 4 dagar för salvian. Två veckor efter att fröna från "blomman för dagen" kom i jorden är de redan omskolade och över decimetern höga. Är det bra att det går så där fort? Och hur ska jag kunna förvara allt efter omskolningen? Jag har inget växthus.....Bara fönsterkarmar och de har "tagit slut"! Skulle jag kunna ha dem i "miniväxthus" (utan frostvakt) längs husväggen? Eller blir det för kallt? Måste få tillägga att zinniafröerna var flera år för gamla, köpta här, på Odla.nu.......! Fungerade utmärkt!

Odla Svarar: 

Hej!

Det är ofta så att växterna har "för bråttom" om de sås inomhus i ett varmt och ljust ställe. Fröpåsarnas anvisningar är ofta en gissning och gäller inte för alla sorterna. 

Om gamla frön fungerar varierar också mycket. Jag har sått 15 år gamla tomatfrön som grodde utmärkt! Det finns dock en del sådana frön som inte gror bara året efter "bäst-före-dagen". Dit hör t.ex. sallat. Man man ska alltid testa!

Du får försöka göra plats inomhus för växterna tills det börjar bli lite varmare. Det har ju varit en rad svinkalla nätter och det skulle de inte klara.

Du får dessutom vänja dem sakta med att vara ute, inte bara flytta ut dem helt plötsligt. Ordna gärna ett "tält" av bubbelplast mot en varm husvägg och täck plantorna med vit plantskyddsväv också att börja med. Bara någon timme att börja med där ute, ta in sedan inför kvällen. Öka tiden och ta av väven allt eftersom när värmen tilltar.

Med vänlig hälsning
Sylvia