Snabbt insynsskydd

Louise

Hej! Jag undrar om det finns någon växt som kan fylla upp en spalje 1,80 m hög redan nu till midsommar eller åtminstone till slutet av sommaren, så att det ger insynsskydd? Har funderat på klematis för blommornas skull men vet inte hur snabbt de växer. Pipranka? Engelmansvin? Kaprifol? Kanske en blandning av olika växter så att man får både vintergrönt, blommor och doft? Spaljen ska vara mindre luftig än de ofta är, ca 60 % luft och 40 % material. Spaljen kommer att stå i full sol hela dagen, men den sidan som jag ska plantera på är skuggsidan av spaljen. Jag bor i zon 2. Om det inte finns några växter som växer så snabbt, har du då några andra förslag som insynsskydd, t ex häck istället för spalje, som går att köpa som ganska stora exemplar? Det hade varit bra med något vintergrönt i så fall, men jag gillar murgröna, men däremot inte thuja, liguster eller barrträd mm. Kanske måste bli något lövfällande ifall murgröna inte funkar. Det är 14 m som ska insynsskyddas, så det får inte bli några jättedyra plantor. Kanske en omöjlig ekvation?

M v h Louise

Odla Svarar: 

Mitt förslag är att du börjar med att plantera murgröna, Hedera helix, och vintertry, Lonicera henryi. Detta är städsegröna lianer som ganska snabbt fyller din spalje med grönska, men inte på en sommar. Kanske vill du också plantera några klematis mellan dessa eftersom du har gott om plats. T.ex. den yviga skogsklematisen 'Summer Snow' fyller upp snabbt och mycket. Behöver gott om plats liksom silverregn, en släkting till bokharabinda som är den snabaste av alla klättrare men tar mycket plats.

Under tiden som dessa växer upp kan du använda ettåriga klättrare som på en sommar ordnar insynsskydd och som du sedan kan ta bort till vintern. Riktigt snabba lianer är t.ex. klockranka, squash (!), blomsterböna och klätterkrasse. Färdiga plantor finns att köpa nu på våren så det är bara att plantera. Se min bild på en sådan sommarplantering från Göteborgs Botan!

Med vänlig hälsning
Sylvia