Småflugor i jorden

Sven

Det har i vinter blivit en massa småflugor i jorden på mina bougainvilleor. Jag dammsuger bort dem varje dag men det blir lika mycket igen väldigt snabbt. Hur får man bort dem?

/Sven

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om du kanske har övervattnat dina bougainvilleor och därmed fått småflugor, det vill säga sorgmyggor på dem. Det är när jorden är blöt som dessa småflugor trivs och förökar sig i jorden. Låt jorden torka upp på ytan mellan vattningarna.

Dessa små blomflugor, som vissa kallar dem, är egentligen inga flugor utan de pyttesmå (3-4 millimeter långa), ryckigt flygande insekterna som ibland svärmar runt blomkrukan eller kring huvudet på dig, är just myggor, sorgmyggor. De "vuxna" myggorna utgör inget hot mot växter, de är bara väldigt irriterande för växtägaren.

En riktig fluga däremot är vattenflugan, som lätt kan förväxlas med sorgmyggan. Båda är lika stora, men vattenflugan är kraftigare byggd med större huvud och saknar de långa, pärlbandsliknande antennerna som sorgmyggan har. Larverna som lever i krukjorden är små, 6-7 millimeter långa, genomskinliga eller vita och med ett svart huvud. De lever av svamp och dött organiskt material och utgör inte någon fara för krukväxterna. Däremot kan de ibland ge sig på små tunna rötter på sticklingar och småplantor.

Det går inte att hindra sorgmyggorna från att lägga ägg i jorden. Vi får istället inrikta oss på att göra det så ogästvänligt som möjligt för dem i blomkrukan. Här är några förslag:

  • Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna, sorgmyggor lägger helst ägg i fuktig jord.

  • Du kan också täcka jordytan med dekorationssten, lecakulor eller pinjebark. Då blir det mycket svårare för myggorna att hitta ner till jorden för att lägga ägg.

  • Kanske har du några vänner som röker? Då kan du be dina rökande vänner blåsa ut röken på växterna och fimpa i dina blomkrukor. Nikotin är nämligen rena giftet även för larverna. Vattnar man med "fimp-vatten", är det också effektivt, men ta inte i för mycket så att inte växterna också dör av nikotinförgiftning. Det är en lite drastisk metod, men den fungerar.

  • Du kan fånga sorgmyggor med hjälp av gula klisterskivor som finns i trädgårdsfackhandeln.

  • Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan eftersom myggorna dras till gult. De sätter sig på vattnet och ramlar i och drunknar eftersom ytspänningen minskar med diskmedlet.

  • Vattenflugor och sorgmyggor kan du också bekämpa biologiskt med ickeparasitära nematoder av släktena Steinernema och Heterorhabditis. De fungerar utmärkt som ett av produktnamnen, "Stoppar sorgmyggor" antyder, alltså stoppar blomflugor och sorgmyggor. Nematoderna angriper larverna i jorden. De är självförnyande, för efter cirka 10 dagar kryper en ny generation nematoder iväg mot nya larver, så länge det finns några. Medlet blandas med vatten och vattnas ut i jorden. Finns till exempel att beställa på nätet på flera ställen, sök med hjälp av orden Stoppa sorgmyggor.

  • NEMAblom är ett enkelt och miljövänligt alternativ vid bekämpning av "blomflugor". NEMAblom finns i välsorterade blomsterbutiker. Konsumentkontakt: Bionema www.bionema.se och tel. 090-197640.

Med vänlig hälsning Sylvia