Småflugor i gräsmattan

Inger

Jag flyttade till mitt nya hem i maj 2010. Har en stor gräsmatta med flera fruktträd och blommor. Under sommaren fanns mycket tvestjärtar lite överallt, men det som var värre var att det fanns några andra pyttesmå typ flugor. Småfåglarna var här mest hela tiden och pickade i gräset. De här små gjorde inte livet ute så roligt. Det fanns också gott om broms och spyflugor. När plommon och äpplen var kart fanns också massor av blomflugor (kanske?) som också fåglarna tog.

Jag tror att det fanns många insekter och flugor på grund av att föregående ägare gjorde egen gödsel genom att lägga ogräs i tunnor och låta det ruttna. Jag har tömt dessa men det finns kvar i marken sen det rann ut.

Vad ska jag göra åt det här? Det är inte roligt att vara ute när man blir biten och stucken.

/Inger

Odla Svarar: 

Hej

Det var ett jobbigt problem Du har. Jag tror faktiskt att det kommer att reglera sig självt genom att Du har tagit bort "gödselproduktionen". Fåglar, getingar och tvestjärtar äter bland annat små flugor och andra insekter, så varför inte sätta upp småfågelholkar till våren?

Kolla också att det inte står vatten någonstans för där frodas myggorna. De lägger ägg i stillastående vatten. En annan miljövänlig och effektiv metod är att hänga upp gula fångstskivor i träden. De lockar till sig insekter som fastnar i den klistriga ytan. När fångstskivan är full kan Du slänga den i brännbart. Silvanderson är specialister på dessa produkter.

Jag hoppas att råden ska ge Dig en trevligare miljö och många njutningsstunder i trädgården.

MVH Jankov