Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Små kryp i blomjorden

Jag är 16 år och jag sådde en apelsinkärna i jord och nu är den hela två år och den har endast levt på mitt rum. Och nu undrar jag vad det är för småkryp i blomjorden?

De är ca 1 mm, är bruna/gula/orange. Trodde det var hoppstjärtar först men de har ju inte någon sån där stjärt, de är ju helt ovala. De har också känselspröt.

De verkar bara leva i jorden. Jag har försökt ha det torrt i jorden men de är fortfarande kvar och min blomma måste ju ha vatten.

Dom har "bott" där i jorden länge men blomman verkar inte ha tagit skada. Vad är det här för nått och hur får jag bort dom?

Malin

Odla Svarar: 

Du får ta och byta jorden nu på våren (mars), så dina kryp försvinner. Köp gärna den speciella citrusjorden som finns i småpåsar numera. Skaka bort den gamla jorden och ta en lite större kruka sedan.

Till dess kan du pröva att sänka hela krukan i ljummet vatten och låt det ligga en liten stund för att tvinga krypen komma upp ur krukan. Låt sedan krukan torka på en tidning e.d. och vattna först när jordytan börjar kännas torr.

Jag kan tänka mig att det ändå är hoppstjärtar, det finns flera sorter och alla har inte hoppgaffel där bak. De lever av jordens multnande delar och uppträder oftast om jorden är för blöt.

Sylvia