Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Slokande blad på orkidé

Hej!
Jag har precis köpt en orkidé som blommar och är väldigt vacker just nu. Problemet är att bladen har börjat sloka. Jag tror inte att jag har övervattnat den för jag har bara vattnat två gånger på en månad (och låtit vattnet rinna bort). På rötterna är det ett vitt lager av kalk (antagligen) och en av rötterna har gått av för att den är så torr. Vad ska jag göra? Är det dags för omplantering eller ska jag vänta tills den blommat färdigt?

Tack på förhand!
Josephine

Odla Svarar: 

Hej Josephine,
De slokande bladen beror på att rötterna ej mår bra. Att de ej mår bra kan i sin tur bero på två saker:

1. Övervattning. Plantan kan ha blivit övervattnad i butiken och rötterna därmed skadats. Detta är dock ej troligt.

2. Undervattning. Phalaenopsis vill aldrig torka ut helt. De skall låtas torka upp, men ej helt, mellan vattningarna. Så om rötterna "är så torra att de går av" är det definitivt dags att vattna!

När plantan blommat klart kan du sedan också passa på att plantera om.

Det kalkliknande kan antingen vara rotens naturliga velamen eller ... kalk. När du vattnar nästa gång kan du först vattna plantan, sedan låta den stå någon timme, sedan vattna igenom plantan med två-tre liter vatten. Överflödiga salter kan då sköljas bort. Du bör upprepa denna typ av vattning någon gång i månaden.

Passa också gärna på att läsa min artikel om Phalaenopsis.

Lycka till!
/ Björn