Slemmig gräsmatta

Lars Levin

Hejsan

Vi har en gräsmatta i norra Skåne som blir ”hal som snor”. Det ligger som en slemmig transparent yta i gräset. Vi har haft problemet under ett par säsonger nu och behöver göra något åt det. Fenomenet var mindre under förra sommaren när det var torrt länge men nu är det katastrof. Har ni någon aning om vad det är och åtgärd?

Hälsningar Lars

Odla Svarar: 

Hej!

Det var ju att ta i, eller snarare att inte ta i! Isshh! Men jag tror att det är frågan om slemmögel. Pröva att spola med vattenslang på gräset. Om det är slemsvampar så löses de upp o försvinner.

Det kan också vara en idé att snacka med grannarna och lokala plantskolor för att höra med dom om någon haft samma problem och om de i så fall vet redan vilken sorts slemsvamp det är frågan om. Behandlingsmedel kan skilja sig beroende på vilken sort det är.

Men du bör kalka både vår och höst. Och så gödsla rejält. Det finns gräsmattemedel som även innehåller svampdödande ämnen, fråga i trädgårdsbutiken.

Klipp gräsmattan under sommaren helst med en multiklippare som mulchar ner klippet, där får du gratis gödsling samtidigt.

Med vänlig hälsning Sylvia