Slänt - sedummatta?

Martin

Hej

Har byggt ut mitt hus och på framsidan har man fyllt upp med makadam/grovt grus. Har nu en ganska brant slänt (~30 grader) på ca 4 meter som löper längs hela fasaden, ca 25 m, som jag funderar på vad jag skall göra med.

Huset står på en naturtomt på berg i Bohuslän, det vill säga mycket ljung och en på tomten.

Funderade på att lägga sedummatta men skulle egentligen vilja ha ljung som jag tycker är vacker. Vet dock inte om man kan plantera ljung i gruset eller hur mycket jord man skulle behöva köra dit för att få den att växa. Har även erosionen att tänka på.

Har du några förslag?

/Martin

Odla Svarar: 

Ljungen är nog inte så bra idé på gruset, det blir lätt för torrt. Men låt den gärna vandra in sedan när du väl planterat en växtmatta.

En sedummatta är en bra idé och det kan ordnas med hjälp av markduk som släpper igenom luft och vatten men hindrar jorden att försvinna ner i gruset. Alltså, släta ut i görligaste mån, lägg på markduk och sedan sandig matjord ca 10 cm. Rulla på sedummattan.

Den finns även som örtsedummatta, mossedummatta och så finns det även perennamattor med till exempel flocknäva och några andra varianter beroende på leverantör. Vegtek (http://www.vegtech.se/sv/veg-tech-bygg/products/takvegetation/produkter-for-moss-sedumtak/moss-sedummatta/uid-18/productinformation.aspx) och Viacon (http://www.viacon.se/default.aspx?pg=a42bf1a1-707b-460f-aba1-e5936fa8b4d0) är några av leverantörerna.