Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Slänt

Hej Sylvia!
Jag har en slänt som angränsar till våran gräsmatta som jag skulle vilja göra något roligt med, min tanke är att jag skulle vilja ha blommor i slänten i olika höjder.

Slänten är ganska brant och bred, så det krävs väldigt mycket blommor om det skall bli en snygg helhet, finns det någon möjlighet att kunna så blommor direkt i slänten? Och vad i så fall kan jag satsa på? Som slänten ser ut nu är det sådd gräs där, vi anlagde gräsmattan sommaren -05 så jorden som finns där är bra. Jag bor i Nynäshamn (utanför Stockholm).

Vore väldigt tacksam för svar.
Med Vänlig Hälsning
Margaretha

Odla Svarar: 

Slänter är alltid en utmaning att jobba med, inte minst att klippa gräs på dem, så gräs är ingen idealisk släntväxt. Man bör försöka göra slänter så lättskötta som möjligt för att slippa klättra omkring där och jobba.

Det enklaste sättet att göra något med en brant och bred slänt är att terrassera den. Bygg flera "trappsteg" med en bred planteringsyta med hjälp av murblock (betongsten) eller något liknande. Starka, Flisby m.fl. markstenfirmor har förslag på sina hemsidor på hur man kan bygga.

Plantera sedan växter som marktäckande rosor, småbuskar, dekorativa marktäckande perenner e.d.

Eller varför inte bygga med torvblock och plantera sedan surjordsväxter, som azaleor, amerikanska blåbär, mindre rododendron, ljung osv.

Hoppas du får lite idéer nu?
Sylvia