Sladdriga blad på mina orkideèr

Johanna

Hej!

Jag har flera orkideèr som står i två olika fönster. Ett återkommande problem jag har är att bladen på flera av dem blir sladdriga och mjuka till och från. Flera av orkideèrna blommar, skjuter nya stänger och verkar må bra. Vad kan bladproblemet bero på? Jag vattnar dem med 2-3 veckors mellanrum och så brukar jag spruta vatten med blomsprutan nån gång däremellan. Hur vet man att en orkidè har dött och det inte är lönt att spara på den? Har en som tappat alla blad, men verkar ha gröna frodiga rötter kvar.

Med vänlig hälsning Johanna

Odla Svarar: 

Hej!

Jag skulle gissa att sladdrigheten är vattenbrist. Jag brukar vattna mina cirka en gång i veckan men bara lite åt gången, de får absolut inte bli blöta. Jag använder helst rumstempererat regnvatten i en balja och doppar i orkideen, låter den sedan rinna av väl. Den får inte stå i vatten. Rötterna måste ha det luftigt.

Orkidéen ska helst de inte stå i mörka ytterkrukor eftersom rötterna behöver ljus. Klarglaskrukor eller glesa korgamplar är bra. Ha dem inte heller intill ett påslaget element, det bör inte bli för varmt och torrt.

Men ta nu också en lupp och kolla så att du inte har fått in sköldlöss! DE sitter ofta i bladvecken och på stjälkarna.

Det är svårt att veta om en orkidé är död eller inte. Men själv brukar jag inte spara sådana som helt har tappat bladen om det inte verkar vara några nya på gång. Brudorkidéerna finns ju ofta som extrapris så då kan man passa på och skaffa några nya istället.

Med vänlig hälsning Sylvia