Skulle vilja odla växter i olika höjd

Hej! 
På gaveln på vårt hus, i söderläge har vi det väldigt varmt och torrt på sommaren. Gräset blir gulbrunt på sommaren när solen steker som mest. Idag har vi ingen rabatt, men jag skulle så gärna vilja piffa upp även denna sidan av trädgården. Skulle vilja odla växter i olika höjd, och har bl.a. funderat på gul kejsarkrona. Vad tycker du, och har du några andra tips? 

Tacksam för svar.
Martina

Odla Svarar: 
Du kan ju göra en "gravel garden" av det, dvs. en grusrabatt. Ta bort det fula gräset som ändå bränns, eller lägg en markfolie över helt enkelt. Bygg i så fall en kant med kantstenblock e.d. så att du får upp rabatten ca 20 cm från marknivån, fyll med sandblandad kompostjord och grus. Du kan också täcka ytan med dekorationsten av något slag, det hindrar avdunstning. Plantera torktåliga växter här och var, t.ex. fettbladsväxter, taklökar, torktåliga dekorationsgräs e.d. Ang. kejsarkronan, den kan du förstås ha med också men den blommar bara 1-2 veckor på våren och vissnar ner under sommaren.

Du kan också ersätta gräsmattan med en stenyta av någon slag. I samband med detta kan man sedan gräva djupare i vissa ställen, göra en planteringsyta som man fyller med bra jord och planterar någonting i den.

Bilderna visar några förslag.

Här kan du läsa mer: http://www.odla.nu/artiklar/sandjord.shtml

Sylvia