Skuggtåliga perenner

Mimmi thungren

Hej! Jag tänkte i vår anlägga en perennrabatt och skulle gärna ta emot lite goda råd då jag är novis inom detta. Jag undrar vilka plantor jag ska satsa på att sätta? Rabatten kommer ligga längs med husväggen mot norr. Det är endast sol tidigt på morgonen och på kvällen. Jag bor i zon 4. Tänkte mig en rabatt i mycket grönt och vitt, då jag läst att vita blommor lyser upp skuggiga rabatter. Tänkte ha två rader med större växter längst bak. Vill gärna ha någon riktigt stor och maffig sort mot hörnen. Funkar riddarsporre? Har även läst att hosta är bra men vilken sort? Jag gillar astilbe men trivs den i skugga? Mycket tacksam för råd! Hälsningar Mimmi.

Odla Svarar: 

Grönt och vitt funkar mot de flesta husfärger, så satsa gärna på det. Du kan kanske blanda in lite gråbladiga växter (beroende på husfärgen, som jag inte känner till). Lämna dock en plattrad mellan rabatten och husväggen så att väggen går att sköta. Tänk också på om du ska ha buskar, att inte ha dom så att det kan komma snöras på dem från taket.

Hosta är en underbar växt i skugga. Välj olika sorter som har vitt på bladen, det är det vita som lyser upp i skuggan! Vita astilbe funkar också bra, dom finns också i olika höjder. Däremot är riddarsporren solens barn, så ifall du vill ha den så ha den i den soligaste hörnan.

Om du kollar denna tidigare artikel där jag listar skuggans perenner: http://www.odla.nu/artiklar/ute/plantering/skuggrabatter så hittar du mycket som du kan kika på!