Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Skugga men med öppen himmel

Hej
Jag vill höra om jag kan få tips om vilken buske som skulle vara fint med följande, och hur vi planterar så det ser snyggt ut ihop. Vi har en vägg emot grannen och en hörna och vägg mot oss. Vi har redan en kornell som heter Ivory, jag har inte hela namnet, där har jag satt förgätmigej. Jag har tänkt mig Vidjehortensia och  rhododendron. Vet inte riktigt vad mera som skulle vara fint ihop.

Har redan köpt några marktäckare som är Jack frost förgätmigej, spetsmössa och myskmadra. Kan jag få tips hur jag planterar så det inte blir stelt.

Gunilla

Odla Svarar: 

Dessa är allihopa lämpliga för läget, dock vill kornellen ha sol någon gång under dagen för att behålla sin vackra färg.

Rododendron och vidjehortensia är surjordsväxter, så skaffa rododendronjord till dem. Vidjehortensian är en stor buske så den behöver gott om plats.

Rododendron finns allt från några decimeter till flera meter, så det gäller att välja noga. Även husfärgen har betydelse, de ska ju passa ihop.

Då jag inte vet hur stor ytan är, så är det svårt att komma med förslag.

Prydnadsolvon (Viburnum 'Eskimo') kanske, med silverbenved (Euonymus 'Emerald Gaiety') i framkanten?

'Jack Frost' och spetsmössa blir vackra ihop med dessa buskar, men plantera gärna flera ex. av varje så det fyller bra. Plantera dem på framkanten, så att de får ljus.

Myskmadra kan täcka jorden även under buskarna, den tål lite mer skugga och kommer så småningom att täcka marken. Plantera flera ex. med några dm mellanrum.

Sylvia