Skott från orkidé

Luba

Hej

Jag har en fråga om en skott från en dendrobium orkidé som jag fått. Jag undrar hur jag ska ta mig an den så att den får rötter? Den har nämligen inga rötter nu. Kan man bara ställa den i vatten som det syns på bilden?

/Luba

Odla Svarar: 

Hej

Det kan vara svårt att få rötter på en stickling av orkidé, men man kan pröva.

Jag tror att det bästa vore att pröva med spaghnum, alltså vitmossa. Finns att köpa i små, lätta, hårt pressade paket i välsorterade Garden Centers om du inte har en kärr med vitmossa i närheten. Alltså, inte fönsterlav utan just vitmossa.

Man tar en lagom nypa av sådan hårt pressad mossa och låter den svälla i vatten. Sedan virar man den runt orkidésticklingens bas. Gör sedan en liten påse av till exempel gasväv och packa in det hela i väven och i knyt runt med ett snöre.

Ta en skål eller dylikt med småsten och lite vatten i botten och placera påsen på stenarna, dock utan att vattnet når upp till den, den ska bara sörja för luftfuktigheten. Se dock till att påsen med orkidésticklingen inte torkar ut. Har du tur så kommer det rötter så småningom och sedan kan du plantera din orkidé i orkidékompost i en kruka.

Med vänlig hälsning Sylvia